Konkurssi: uhka vai mahdollisuus?

Paljon on puhetta ja mielipiteitä siitä että konkurssi on entistä arkisempi ja myös sosiaalisesti hyväksytympi asia meidän yhteiskunnassamme – Suomessa – ja että se ei juurikaan vaikeuttaisi elämää. Asia tuli itselleni ajankohtaiseksi liittyen yhtiön alasajoon, joka ei kykene suoriutumaan Tekes lainavelvoitteistaan. Tekes -tuotekehityslaina maksamattomana johtaa aina lopulta konkurssiin, ja jos avustusosuus on tarpeeksi suuri niin ei ole olemassa Tekesin lainamarkkinoinnin mainitsemia poikkeustapauksia, joissa lainan saisi kokonaan anteeksi. Tyhjä joukko.

Aiheeseen liittyen päätin alasajoprosessin aikana tutkia pragmaattisesti konkurssin tehneiden tekkiyrittäjien kokemuksia konkurssista. Soitin ja vastaanotin useita puheluita. Sain kolmenlaista palautetta.

Ei vaikeuta elämää nimeksikään. Nuoria yrittäjiä, jotka eivät olleet kohdanneet erityisiä mainitsemisen arvoisia haasteita elämässään konkurssin tehtyään. Ehkä korkeintaan olivat omalle tutulle pankinjohtajalleen joutuneet selittämään miten Tekes -konkurssi poikkeaa jostain muusta konkurssista.

Tekee uudelleen yrittämisen vaikeaksi. Jos olet tehnyt konkurssin ja sinulla on luottotiedoissa merkintä, niin arkiset yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen liittyvät asiat muuttuvat hankaliksi. Yrität saada yhtiölle puhelinliittymää? Elisan asiakaspalvelija ei sitä sinulle myönnä. Asiaa ei helpota yhtään että lähetät hänelle vahvan taseen, jossa osoitat että olet itse sijoittanut yhtiökumppaniesi kanssa 500,000 euroa ja että yhtiöllä on vahva tase. Prosessi ei sitä ymmärrä. Sama pätee nettiliittymiin ja oikeastaan mihin tahansa missä myyvä yritys käyttää yhtiön ja sen avainhenkilöiden luottotietoja päätöksentekokriteerinä.

Oikeusmurha. Eräs sittemmin erittäin menestynyt sarjayrittäjä oli kohdannut käyttäytymistä, joka on erittäin kiusallista ottaen huomioon että elämme oikeusvaltiossa. Konkurssimerkintä oli kyllä poistunut luottotiedosta vuosien kuluessa. Mutta joka kerta kun hän yritti perustaa uuden yrityksen verottaja kieltäytyi antamasta ennakkoperintärekisteriä uudelle yhtiölle epämääräisiin syihin vedoten. Verottajan käytössä täytyi siis oli tietokanta, jossa asianomaisen henkilön kohdalla oli ruksi.

Ei siis ole ollenkaan outoa että osa yrittäjistä päätyy rakentamaan zombien konkurssin sijasta, jonka seuraukset rajallisten datapisteiden perusteella voivat vaihdella yrittäjäkohtaisesti.

Minkälaisia kokemuksia konkurssista ja sen vaikutuksista yksityiselämään ja yritystoimintaan konkurssin jälkeen sinulla on?

Jos haluat saada nopeasti tiedon uunituoreesta postista, niin seuraa minua Twitterissä tai blogin omaa sivua Facebookissa. Aiheesta voi käydä keskustelua ja esittää perusteltuja mielipiteitä joko täällä blogissa tai sitten FB -sivulla.

5 thoughts on “Konkurssi: uhka vai mahdollisuus?

 1. Jussi Mononen

  Itse olen lähinnä tuota “ei vaikeuta elämää” -koulukuntaa. Olin VDLS Systemsin tj, kun haimme firman konkurssiin vuonna 2003. Olen aina maininnut konkurssin cv:ssäni ja omassa pitchissäni. Joku merkintä luottotiedoissa oli jonkin aikaa, mutta se ei aiheuttanut koskaan varsinaisia ongelmia. Yksikään potentiaalinen asiakas tai rahoittaja ei ole tuon konkan takia jättänyt ostamatta tai sijoittamatta (muista syistä kyllä useinkin). Eli no worries.

  Toki tuossa casessa pitää muistaa, että olin palkkasoturi eikä minulla ollut omaa rahaa kiinni hankkeessa. Tilanne menee paljon vaikeammaksi, jos on mukana yrittäjänä, jolla on iso osa omaa omaisuutta konkurssiin menevässä firmassa ja/tai on joutunut tekemään omavelkaisia takauksia firman puolesta. Tällöin oma talous voi mennä todella pahasti pilalle ja se voi tehdä elämän vaikeaksi.

  On helppo todeta, että ei kannata laittaa liikaa omaa fyffeä epävamaan yritykseen, mutta paineet tehdä tämä voivat olla suuret: sijoittajat vaativat omaa sijoitusta, pankki ei anna lainaa ilman omavelkaista takausta, monet Finnveran instrumentit vaativat omavelkaisen takauksen jne.

  Reply
 2. Mari

  Liittyen luottotietoasiaan, kirjoitin itse omasta kokemuksestani koskien sitä mitä seuraa kun yritys on poistettu omasta päätöksestä ennakkoperintärekisteristä. Jutun voi lukea täältä: http://www.silverserper.fi/2013/10/poytalaatikkoyrityksella-b-luokan-kansalaiseksi/

  Koko asiakastietojärjestelmä Suomessa on täysin jälkeenjäänyt ja tekee yrittämisen riskeistä tarpeettoman suuria vaikka konkreettisia taloudellisia tappioita ei edes tulisi.

  Reply
 3. Pingback: Toimitusjohtaja on uusi aikakauslehti johtajille » Konkurssi: uhka vai mahdollisuus?

 4. Joni

  Vanhan nostoa, mutta netistä kun selvittelin erinäisiä asioita omaan tilanteeseen liittyen törmäsin tähän.

  Tilanteeni on se että olin spitaalinen eli konkurssin tehnyt yrittäjä joka maksoi kaikki velkansa ja sai 5 vuodeksi merkinnän konkurssista. Vielä yli 5 vuoden jälkeenkin tämä merkintä vaikeuttaa yritystoiminnan uudelleenaloittamista tilin avauksesta visa electronin saamiseen. Danske Bank eikä Nordea suostunut avamaan tiliä yritykselle ja kun aloin selvittää mikä mättää huomasin Bisdonen ja Asiakastiedon mainostavan pitävän tietokantaa josta selviää kaikki konkurssimerkinnät 10 vuoden takaa.

  Eli kun joku katsoo tietojani vilkkuu siellä punainen valo konkurssiin menneestä firmasta vielä vuosikymmmen päästä, vaikka lain mukaan merkintä säilyy 5 vuotta, todellisuudessa merkintä näilä kahdella yrityksellä pidetään 10 vuotta.

  Miksi? Mitä enemmän saavat negatiivista tietoa kyselijöille toimitettua sitä enemmän nämä palvelut koetaan tarpeelliseksi ja tietojen myynti kasvaa. Se ei vielä riitä miten konkurssi (vaikka olisi kaikki maksettu) pilaa tulevan yrittäjyyden ja vaikeuttaa elämää, tämän lisäksi merkintöjen kesto todellisuudessa kaksinkertainen ja ehkä jopa enemmän?

  Miten puhtaasti voittoa tekevät yksityisten firmojen vastuulle voidaan jättää tälläisten rekisterien ylläpito, varsinkin kun Asiakastieto itse kiertää veroja

  http://www.hs.fi/talous/a1305592552074

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s