Tekes tuotekehityslainan markkinointi, maalaisjärki ja poikkeustapaukset

Tämä posti liittyy sarjaan artikkeleita. Löydät aiemmat artikkelit täältä, jotka kannattaa lukea ennen tätä kirjoitelmaa:

* Yksikin Tekes Zombie on liikaa
Gallup: Alasajokokemuksesi Tekesin riskilainan kanssa?
* Ratkaisukeskeisiä pohdintoja Tekesin johdolle

Selvyyden vuoksi tähän alkuun: Tekes on ehdottoman tarpeellinen suomalaisessa kasvuyritysympäristössä. Tuntuu vähän nololta kirjoittaa kritiikkiä varsinkin kun on aina saanut (ja toivottavasti saa jatkossakin) hyvää palvelua Tekesiltä. Asia vaan on sen verran tärkeä, että siitä on hyvä puhua julkisesti. En halua että yksikään yrittäjä ottaa Tekesiltä lainaa ymmärtämättä lainaan liittyviä ilmeisiä ja vähemmän ilmeisiä riskejä. Oman yhtiöni alasajoon liittyen en myöskään missään nimessä halua enkä ole etsimässä erikoiskohtelua – siis poikkeustapausta. 

Minä en ymmärtänyt Tekes tuotekehityslainaan liittyvää riskiä alasajotilanteessa. Olen yrittäjänä sieltä kokeneemmasta päästä. Olen myös erittäin tarkka, jopa pilkuntarkka, sopimuskysymyksissä. Konkurssi tai zombie lopputulemana ei harmita minua. Olin helkkarin idiootti ja ajattelin että ehkä joku muukin on? Halusin tarttua tähän omaan epäonnistumiseeni ja jakaa sen, koska epäilin että en ole ainoa, joka ei ole sisäistänyt Tekesin tuotekehityslainaan liittyviä riskejä. Tämä on avoin pohdiskeluni aiheen tiimoilta.

Asiakokonaisuuteen liittyy seuraava käsitteistö: rahoitusehdot, ennakko-odotus, lainan markkinointi, maalaisjärki, ja prosessi

Pohdin tätä asiaa myös yrittäjäystävieni kanssa ja tulimme seuraavaan johtopäätökseen. Juttu lähtee liikkeelle ennakko-odotuksesta. Useampi oli kuullut että jokin jonkinlaista Tekes -lainaa joskus ottanut yrittäjä oli saanut lainansa kokonaan anteeksi. Tämä ei ole Tekesin vika, mutta markkinoilla olevat huhupuheet, jotka joko ovat tai eivät ole totta, väistämättä luovat ennakko-odotuksen ja vaikuttavat lainaa hakevan yrittäjän perseptioon siitä miten laina käyttäytyy poikkeustapauksissa. Minäkin olin kuullut luotettavalta taholta tällaisen huhun.

Tekes lainan markkinointi on jos ei nyt harhaanjohtavaa, niin ainakin se ruokkii mahdollista tosiasioille vierasta ennakko-odotusta. Tekes lainan ehdot löytyvät täältä, ja niissä sanotaan mm. seuraavaa:

“Jos projekti epäonnistuu tai on vaarassa epäonnistua, lainansaajalle voidaan antaa lisää
takaisinmaksuaikaa, laina tai osa siitä voidaan muuttaa oman pääomanehtoiseksi lainaksi tai lainan maksamaton pääoma ja korot voidaan poikkeustapauksessa jättää osittain tai kokonaan takaisin perimättä.

Yrittäjä tietysti saattaa mieltää, tai ainakin minä mielsin, poikkeustapauksen sellaiseksi tapaukseksi, jossa yrittäjätiimi otti poikkeuksellisen kovan riskin (lähti yrittämään vaikkapa binääristä keisiä vs. joku pienemmän riskin keisi), teki parhaansa ja kaatui sitten saappaat jalassa. Olen vuoden yrittänyt saada selville mitä nämä poikkeustapaukset ovat. En vieläkään ymmärrä. Tekesiltä saadun tiedon mukaan eräs poikkeustapaus saattaisi olla sellainen tilanne, jossa yhtiö jatkaa toimintaansa ja velkasaneerauksen kautta taseessa olevat lainat saadaan putsattua.

Jos tämä on ainoa poikkeustapaus, niin siinä tapauksessa se on todellisuudelle vieras siinä mielessä että monet yhtiöt päätyvät kuralla olevan taseen kautta tilanteeseen, jossa liiketoiminnan jatkaminen yksinkertaisesti ei ole järkevää. Näin ollen Tekesin lainan markkinointi, jos poikkeustapaukset eivät lainkaan päde puhtaaseen alasajoon, on joko lievästi harhaanjohtavaa tai harhaanjohtavaa.

Prosessi, jolla yrittäjä hakee Tekesin luukulta rahoitusta vääristää myös perseptiota lainaan liittyvästä riskistä. Prosessi kokemusteni perusteella varsin yksipuolisesti keskittyy asiakkaan liiketoiminnan arviointiin ja itse rahoituksen ehdoista keskimäärin puhutaan aika vähän ja aika myöhäisessä vaiheessa prosessia. Monelle lienee epäselvää kuinka paljon ylipäänsä yrittäjä voi proaktiivisella toiminnalla vaikuttaa Tekesiltä haettavan ja sieltä saatavan rahoituksen rakenteeseen: lainan ja avustuksen keskinäiseen suhteeseen. Rahoitusehdoista ei tyypillisesti seikkaperäisesti keskustella ennen Tekesin rahoituspäätöstä.

Tekesin positiivinen rahoituspäätös on hieno hetki yrittäjän elämässä. Se aiheuttaa euforian ja välittömän onnistumisen tunteen riippumatta siitä pitääkö päätöstä odotettuna vai ei. Tässä kohdassa nähdään myös rahoitusehdot (aika paksu nivaska), joissa yhdessä todetaan maksimimäärä, jonka perusteella Tekes voi konvertoida lainan avustukseksi. Usein tässä kohdassa yrittäjän käsissä on kaksi palloa, vasemmassa kädessä joukko enkelisijoittajia ja oikeassa Tekesin tuki. On erittäin epätodennäköistä että yrittäjä lähtisi tässä kohdassa, odotettuaan ensin 2-3kk lainapäätöstä, kyseenalaistamaan tai uudelleen neuvottelemaan lainan ehtoja. Ne otetaan annettuina.

Jos otan ystävältäni tai pankista lainan, tähän transaktioon ei sisälly minkäänlaista odotusarvoa että saisin osaakaan lainasta anteeksi. Tekesin tuotekehityslainan kanssa tilanne on eri. Jo rahoitusehtojen perusteella lainasta on mahdollista saada merkittävä osa anteeksi. Ennakko-odotus yhdessä lainan markkinoinnin kanssa saattaa luoda vahvankin mielikuvan että lainan voi poikkeustapauksessa neuvotella kokonaan avustukseksi. Yhtiön alasajo on taatusti yrittäjän mielestä poikkeustapaus. Ja yleisesti ottaen Tekes on erittäin joustava neuvottelukumppani jonka kanssa on suoraviivaista asioida ja maalaisjärki yleensä toimii.

Aiemmin kuvaamani alasajotilanne, jossa Tekes jättää pöydälle ennemmin rahaa kuin ottaa pöydällä olevat rahat, on minun maalaisjärjelleni vieras. Yleensä liike-elämässä win-win voittaa aina. Siksi Stephen Elop ja Nokian hallitus neuvottelivat toimitusjohtajasopimuksen uudestaan. Maalaisjärki olettaa että Tekes kykenisi muuttamaan jo sovittuja lainan rahoitusehtoja, jos se johtaisi kaikille osapuolille parempaan lopputulemaan.

Mitä asialle voisi tehdä?

Tämä asia on aika helppo korjata mm. seuraavilla tavoilla.

 1. Jakamalla tätä blogikirjoitusta mahdollisimman monelle ymmärräyksen parantamiseksi.
 2. Poistamalla lainan markkinointiin liittyvästä tekstistä “kokonaan” sana.
 3. Avaamalla yksityiskohtaisesti poikkeustapaukset. Mitkä kaikki poikkeustapaukset ovat mahdollisia? Miten yleisiä ne ovat? julkaisemalla säännöllisesti tilastoja poikkeustapauksista.
 4. Ennen rahoituspäätöstä olisi hyvä käydä yrittäjän ja yrittäjätiimin kanssa läpi lainaan liittyvät riskit ja todeta vaikka seuraavasti: “Yhtiön maksamaton tuotekehityslaina johtaa joko konkurssiin tai zombieen. Poikkeustapauksia ei ole, tai ne eivät sovellu alasajotilanteeseen.

Jos haluat saada nopeasti tiedon uunituoreesta postista, niin seuraa minua Twitterissä tai blogin omaa sivua Facebookissa. Aiheesta voi käydä keskustelua ja esittää perusteltuja mielipiteitä joko täällä blogissa tai sitten FB -sivulla.

8 thoughts on “Tekes tuotekehityslainan markkinointi, maalaisjärki ja poikkeustapaukset

 1. LauriA

  okei. alan tajuaan. hyvää tietoa jos joskus pääsen noin pitkälle omissa proggiksissani! eli laina on laina ja jos homma ei toimi ni menee mökki myyntiin.

  Reply
 2. Timo Argillander

  Juttelin Mika aiemman kirjoituksesi tiimoilta Tekesin ihmisten kanssa. Minulle kerrottiin, että 70-prosenttisen lainan akordi ei ole mahdollinen, mutta “tilanteesta riippuen noin 50-prosenttinen” laina olisi akordoitavissa. Tilanne viittaa hankkeen tutkimusintensiivisyyteen tms. Eli jos haluaisi akordoitavissa olevan lainan, sitä kannattaisi hakea 40-50-prosenttisena. Kenelläkään tästä tarkempaa lisättävää?

  (Huomiosi ennakko-odotuksista on oikeaan osuva!)

  Reply
 3. Hessu

  Etkö näe yhteiskunnan tasolla ongelmaa siinä, että lainanantaja markkinoisi täysin avoimesti niitä edellytyksiä joilla lainan saa anteeksi?

  Reply
  1. Mika Marjalaakso Post author

   Terve Hessu

   Erinomainen kysymys! En näe sitä ongelmana, mutta ymmärrän mitä haet. Tämä kysymys liittyy aika läheisesti seuraavaan blogikirjoitukseeni. Otan joko siinä kantaa tähän kysymykseen tai sitten palaan tänne erikseen vastaamaan tähän kysymykseen pidemmän kaavan kautta.

   Kiitos hienosta kysymyksestä!

   t. Mika

   Reply
 4. Pingback: Toimitusjohtaja on uusi aikakauslehti johtajille » Tekes tuotekehityslainan markkinointi, maalaisjärki ja poikkeustapaukset

 5. Pingback: Yrittäjän kokonaisriski | The Tough Love Angel

 6. Pingback: Tekes-vitsi: epäonnistunut projekti? | The Tough Love Angel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s