Gallup: Alasajokokemuksesi Tekesin riskilainan kanssa?

Suurkiitokset kaikille kyselyyn osallistuneille. Gallupin tulokset löydät täältä:
http://www.scribd.com/doc/170692029/ToughLoveAngel-Tekes-Roskapankki-Gallup-09-2013

Tuloksista saa parhaiten selvää lataamalla alkuperäisen PDF -tiedoston. Analyysi seuraa perästä.

__________________________________________________

Jos haluat osallistua Tekes Roskapankki -markkinatutkimukseen, jossa kartoitetaan yrittäjien kokemuksia ja näkemyksiä epäonnistuneiden teknologiayhtiöiden alasajotilanteissa – löydät kyselytutkimuksen täältä.

Kiitos ajastasi ja panoksestasi! Kyselytutkimuksen tulokset julkaistaan myöhemmin tässä blogissa.

Edellytys kyselyn täyttämiselle on se että

1. Olet ollut mukana yhtiössä, jolla on ollut riskilainaa Tekesiltä.
2. Yhtiö on ajettu alas tavalla tai toisella ja laina joko hoidettu tai jätetty hoitamatta.

Vaikka et olisi ollut mukana tällaisessa yhtiössä, mutta koet asian tärkeäksi, niin voit auttaa jakamalla tätä viestiä sosiaalisissa medioissa. Jos satut tuntemaan henkilön, joka on tehnyt Tekes riskilainan kanssa konkurssin tai zombien, niin heitä kaverille vaikka meili – vielä parempi! Kiitos myös tästä! Namiskat sosiaaliseen jakoon löytyvät alta. Helppoa kuin heinän teko!

7 thoughts on “Gallup: Alasajokokemuksesi Tekesin riskilainan kanssa?

 1. Jukka Häyrynen, Tekesin Nuoret yritykset -vastuualueen johtaja

  Hei,

  kiitos Mika Marjalaaksolle asian ottamisesta esille. Yrityksen jääminen zombieksi on hankala tilanne, joka ei ole kenenkään etu. Tekesin toimintaa julkisena rahoittajana rajoittavat kuitenkin kansainväliset sopimukset sekä eurooppalainen ja kansallinen lainsäädäntö.

  Tekesin myöntämän lainan muuttamista jälkeenpäin avustukseksi eli tueksi rajoitetaan siis kansainvälisellä lainsäädännöllä. Rahoituspäätöksessä Tekes ilmoittaa aina myöntämänsä lainan kokonaismäärän ja enimmäismäärän, jonka Tekes voi projektin epäonnistuessa muuttaa avustuksesta. Avustukseksi muutettava osuus on Tekesin riskiä ja sen ylimenevä osuus on yrittäjän riskiä. Yrittäjä voi myös itse valita matalamman rahoitustason lainaansa, jolloin yrittäjän riski projetin lopussa on pienempi. Matalampi rahoitustaso toki vaatii yrittäjältä ja muilta rahoittajilta kovempaa panostusta alkuvaiheessa.

  Toiseksi Tekes-roskapankin rakentaminen ei nykyisellä lainsäädännöllä ole mahdollista eikä tarkoituksenmukaista. Nykyinen riskin jakaminen: puolet Tekesillä, puolet yrityksellä näyttää toimivan hyvin. Innovaatiorahoituksen periaatteen mukaan projektin onnistuessa yritys maksaa lainan takaisin ja saa loput tuotot itselleen. Tekes ei ole varsinaisesti velkojana vaan Valtionkonttori. Valtiokonttori ei tyypillisesti hae yrityksiä konkurssiin, mutta se pyrkii saamaan korot lainoistaan. Myös Valtiokonttorin toimintaa säätelevät useat lait. Valtiokonttori ei voi esimerkiksi luopua saatavistaan vapaaehtoisesti.

  Yritystoiminnan aiheuttama lopettamisen hankaluus ja mahdollisen konkurssin aiheuttama stigma ovat ongelmia. Tekesin tehtävä on kantaa osa haastavien innovaatioprojektien riskeistä, mutta se ei voi poistaa riskiä kokonaan. Korkean rahoitustason t&k-lainojen suuruudesta on hyvä käydä keskustelua yrityksissä ja myös Tekesin kanssa keskusteltaessa. Laina on yritykselle hyödyllinen instrumentti, koska sen voi osaksi nostaa etukäteen. Tekesin lainaa suositaan erityisesti tilanteissa, joissa projektin kaupallistaminen on kohtuullisen lähellä, esimerkiksi demo- ja pilottihankkeissa.

  Yritteliäisin terveisin,

  Jukka

  Reply
  1. Mika Marjalaakso Post author

   Terve Jukka,

   Hauska tutustua näin blogin välityksellä! Kiitos Tekesin kannanotosta tärkeään asiaan. Palaan tähän vielä tarkemmin kun markkinatutkimuksen tulokset selviävät.

   Tulin juuri pihalta leikkimästä lasten kanssa. Siinä hiekkalaatikolla kolme konkurssiyrittäjää keskusteli Tekesin lainoista. Pohdimme että pitäisikö hankkia aihetta juhlistavat t-paidat.

   Parhain terveisin,

   ,,Mika

   Reply
 2. Pingback: Ratkaisukeskeisiä pohdintoja Tekesin johdolle | The Tough Love Angel

 3. Pingback: Tekes tuotekehityslainan markkinointi, maalaisjärki ja poikkeustapaukset | The Tough Love Angel

 4. Pingback: Toimitusjohtaja on uusi aikakauslehti johtajille » Gallup: Alasajokokemuksesi Tekesin riskilainan kanssa?

 5. Pingback: Yrittäjän kokonaisriski | The Tough Love Angel

 6. Pingback: Tekes-vitsi: epäonnistunut projekti? | The Tough Love Angel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s